Erdemli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erdemli Ziraat Odası > Haberler > ERDEMLİ'DE GÜZ DÖNEMİ ÜZÜM HASADI BAŞLADI

ERDEMLİ'DE GÜZ DÖNEMİ ÜZÜM HASADI BAŞLADI

http://yenihabererdemli.com/erdemlide-guz-donemi-uzum-hasadi-basladi/

ERDEMLİ’DE GÜZ DÖNEMİ ÜZÜM HASADI BAŞLADI


Erdemli ye 40 kilometre mesafedeki Üzümlü Mahallesinde Türkiye’nin en geç yetişen güzlük üzüm hasadı ilçe Kaymakamı Avni Kula tarafından başlatıldı. Mahallenin adını yetiştirdiği üzümden alan Üzümlü de yetişen, halk arasında ”Tilki kuyruğu” ya da ”Gök üzüm” olarak ta bilinen güzlük üzümün Aralık ayı sonuna kadar  hasadının yapıldığı bildirildi. Erdemli ilçesine 40 kilometre mesafedeki Üzümlü Mahallesinde Türkiye’nin en geç yetişen güzlük üzüm hasadı ilçe Kaymakamı Avni Kula tarafından başlatıldı.
Mahallenin adını yetiştirdiği üzümden alan Üzümlü de yetişen, halk arasında ”Tilki kuyruğu” ya da ”Gök üzüm” olarak ta bilinen güzlük üzümün Aralık ayı sonuna kadar hasadının yapıldığı bildirildi. Üzümlerin soğuk hava deposuna alındığında tazeliğini daha uzun süre koruduğu bildirildi. Çiftçiler bu yıl 500 dönüm üzüm bağlarından 600 ton üzüm rekolte bekliyor.
Beraberinde Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Erdemli Müftüsü Mahmut Sami Türkmenoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma binbaşı Mehmet Derin ile birlikte güzlük üzüm hasadı yapan kaymakam Kula, çiftçilere bereketli olması dileğinde bulundu.
Bir süre üzüm yetiştiricilerinin sorunlarını da dinleyen Kula, ”Madem bu üzüm çeşidi Türkiye’de en son yetişiyor bu değeri iyi korumak gerekiyor. Edindiğim bilgiye göre bu üzümlerin yaprakları üzümünden daha değerli ve 2 liradan dalında alıcı buluyor. Temennim üzümün de yaprağı kadar değerde alıcı bulmasıdır” dedi.
Üzümlü Mahalle Muhtarı Mustafa Başbilen ise üzümün geçen yıl 80 kuruştan alıcı bulduğunu bu yıl ise 1 lira ve üzerinde fiyat beklediklerini söyledi. Geçmişte 2 bin dönüm araziden 2 bin tona yakın ürün elde edildiğini ve Türkiye’nin tek güzlük üzüm yetiştiren mahallesi olduklarını kaydeden Başbilen, üzüm fiyatlarının her yıl geriye düşmesinden dolayı vatandaşın alternatif ürün arayışına gittiğini, dikili bağ alanlarında azalmaların yaşandığını ve bağ alanlarının 500 dönüme kadar düştüğünü belirtti.
Erdemli ilçesine 40 kilometre mesafede ve ilçenin en son mahallesinde yetiştirdikleri üzüme halk arasında ”Tilki Kuyruğu” ya da ”Gök üzüm” adı verildiğini kaydeden Başbilen, yetiştirdikleri çeşitlerin soğuğa ve yola dayanıklı olmasından dolayı bu ismi aldığını ifade etti.
Mahallelerinin ismini de yetiştirdikleri kaliteli üzümden aldığını vurgulayan Başbilen, yetiştirdikleri üzümün Aralık sonuna kadar dalında kalabildiğini daha uzun kalması için mutlaka soğuk hava deposuna ihtiyacın bulunduğunu kaydetti.
Başbilen, ”Eğer soğuk hava deposuna bu üzümler konulursa Mart ayı sonlarına kadar tazeliğini koruyabiliyor” diye belirtti.
Mahallelerinde yetiştirilen üzüm bağlarındaki yaprakların üzümünden daha fazla değerde satıldığını üzümü 80 kuruşa zor alıcı bulurken yaprağına 2 lira gibi güzel fiyat veriliyor diyen Başbilen, ”Bağ yaprağımız üzümünden daha değerli” şeklinde konuştu.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin de yaptığı konuşmada, çiftçilere yeni sezonun bereketli ve bol kazançlı olması dileğinde bulundu. Güz döneminde yetişen son üzümlerin kalitesinden şüphelerinin olmadığını ancak fiyatının da kalitesi gibi iyi olmasını beklediklerini vurgulayan Şahin, tüm tüccar ve ihracatçıları üzümlü mahallesine beklediklerini kaydetti.
Üzüm yetiştiricisi Tuncay Kökçü de, bin bir emekle yetiştirdikleri üzümlerin fiyatının 1 lira ve yukarısı beklentisi içinde olduklarını söyledi.