Erdemli Ziraat Odası > Haberler > Erdemli domatesi yeni pazar arıyor

Erdemli domatesi yeni pazar arıyor

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, domateste sadece ’ya bağlı kalınmasının üreticiyi zor durumda bırakacağını belirterek, “Yeni rotalar çizmeliyiz” dedi

'nın 2018 başından itibaren Türkiye'den 50 bin ton domates ithal edeceği açıklamasına Erdemlili üreticiler temkinli yaklaşıyor. Öncelikle talebin tamamını karşılamayı isteyen domates üreticileri, yeni pazarlar bulunması gerektiğini söylüyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, "Çok kaliteli ürün yetiştiriyoruz ama pazar problemi yaşıyoruz. Erdemli'de 15 bin dekar alanda yaklaşık 500 bin ton domates yetişiyor. Bunun onda birini Rusya istiyor. ta sadece Rusya'ya bağlı kalınmasın" dedi.

YENİ PAZARLAR
Erdemli ilçesine bağlı Kayacı Mahallesi'ndeki serada güzlük domates dikimi yapan üreticileri ziyaret ederek problemlerini dinleyen Şahin, üreticinin zor şartlarda yetiştirdiği ürünlerin para etmemesinin büyük sıkıntısını yaşadığını belirtti. Domates ihracatında sadece Rusya'ya bağlı kalınmamasının önemine dikkat çeken Şahin "Diğer ülkelere de ihracat yolları aranmalı. Çiftçilerimizin hükümetimizden beklentisi Rusya'nın dışında başka ihracat kapılarının açılmasıdır" diye konuştu.

"DEĞERİNDEN SATAMADIK"
Domates üreticisi Ahmet Çalışkaner de üreticilerin bin bir zorlukla yetiştirdiği ürünün gerçek değerinden satılmadığından ve yapılan masrafı karşılamadığından dolayı zor durumda olduğunu belirtti. Serada güzlük dikimden ilk hasadı yaptıklarını belirten Çalışkaner, Rusya'nın kapılarını domates ithalatına açacak olmasından dolayı ümitli olduklarını kaydetti. Üretici Ayşe Suzan Serin de, "Kaliteli ürün yetiştiriyoruz ancak ürünümüz para etmiyor" diyerek şunları söyledi: Hükümetimiz küçükbaş hayvan üreticilerine nasıl destek sağladıysa biz domates üreticilerine de destek sağlamalı. Nasıl küçükbaş hayvan yetiştiricileri aldıkları destekle memnun ise biz domates üreticileri de memnun olmak istiyoruz.