Erdemli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erdemli Ziraat Odası > Haberler > EJDER MEYVESİNE TALEP ARTTI

EJDER MEYVESİNE TALEP ARTTI

EJDER MEYVESİNE TALEP ARTTI

Avrupa’da ‘ananasın krallığına son veren meyve’ olarak anılan, halk arasında da Ejder Meyvesi olarak bilinen Pitahaya meyvesi  Mersin’in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak hızla yayılmaya başladı.

sevilmeye başlandı. Üreticiler domates ve limona alternatif olarak diktikleri Ejder Meyvesinin tanesini 16 ile 20 lira arasında satıyor.

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin, Pitahaya meyvesinin dikimi Erdemli bölgesinde yaklaşık 5 yıl önce dikimine başlanıldığını ve meyveye ilginin hızla arttığını söyledi.

Ziraat odası olarak üreticilerimize bitki çeşitliliğine yönlendiriyoruz diyen Şahin, ‘’Meyvelerin zenginleştirilmesi açısından üreticilerimize tavsiye ediyoruz. Ejder meyvesi gibi tropik meyveler piyasalarda az bulunmasına rağmen büyük ilgi görüyor. Seralarda yetiştirilen domates, patlıcan ve biber ve salatalık karşılığına bir adet ejder meyvesi fiyatı karşılamaktadır. Tüm çiftçilerimize bu ürünü tavsiye ederken meyvenin mutlaka tadılmasını istiyoruz’’ dedi.

1 dönüm serasında yetiştirdiği patlıcanların para etmediğini görerek yerine  ejder meyvesi yetiştirmeye başlayan üretici Gani Yıldız, yetiştirdiği ejder meyvesinin içinin beyaz olanlarının tanesinin 16 liradan, içerisi kırmızı olanların fiyatının ise 20 liradan dalında alıcı bulduğunu belirterek, ‘’Denemek için diktiğimiz ejder meyvesini artık bundan sonra çoğaltacağız. Bu meyvenin masrafı o denecek kadar az, diğer üreticilerimizi de bu üründen dikmeye çağırıyoruz’’ diye konuştu.

İthal edilen ejder meyvesinin büyük marketlerde yüksek fiyatla satıldığını anlatan Yıldız, “Büyük marketlerde rengine göre meyveler 600 ile 900 gram arasında geliyor ve 16 ile 20 arasında satılıyor. Meyve kopartıldıktan sonra tekrar çiçek açar ve 40-45 gün sonra yeni bir meyve daha verir. Bitkilerden haziran ve aralık arasında ürün alınabilir. 2, 3 yaşındaki 1 dönümlük bahçeden 32 bin adet meyve alınabilir” diye konuştu.

Meyvenin ana vatanının Tayland ve Vietnam olduğunu hatırlatan Yıldız, “Avrupa’da bu meyve, ananasın krallığına son verdi ve çok popüler olduğu bilinmektedir’’ diye belirtti.