Erdemli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erdemli Ziraat Odası > Haberler > ERDEMLİ ZİRAAT ODASI 15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE ÇİFTÇİLERİN YANINDA OLDU

ERDEMLİ ZİRAAT ODASI 15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE ÇİFTÇİLERİN YANINDA OLDU

 

Erdemli’de yüksek kesimlerde açıkta domates üreten çiftçiler, zirai ilaç bayilerinden aldıkları bazı ilaçların ürünlerine fayda etmediğini ve gerçek fiyatından fazla ücret talep edildiği için sıkıntı çektiklerini söyleyerek Erdemli İlçe Tarım Müdürlüğünün denetim yapmasını istediler.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Genel sekreter Aydın Çiftçi, Başkan yardımcısı Akif Kar  ve meclis üyesi Mehmet Şahin ile birlikte Çamlı Mahallesinde domates üreticilerini ziyaret ederek piyasa belirlemesine katıldı. Başkan Rasim Şahin daha sonra tarlada çalışan kadınları ziyaret ederek ‘’Dünya Kadın Çiftçiler Gününü’’ kutladı, birer gül takdim etti.

İLAÇLAR FAYDA ETMİYOR

Ziyaret sırasında çiftçilerin derdini dinleyen Başkan Şahin, üreticilerle bir araya gelerek taleplerini dinledi. Üreticiler, “ çok zor şartlarda üretim yapıyoruz. Domates para etmezse bizler bir yıl boyunca sıkıntı çekiyoruz. Domates fidesini dikiminden hasadına kadar bir çok evrede ilaç veriyoruz. Peşin para ile alamadığımız için zirai ilaç bayileri ilaçların gerçek fiyatlarından çok fazla fiyatta ilaç satıyorlar. Bazı ilaçlar ise ürünlerimize fayda etmiyor sahte ilaç geliyor diye düşünüyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğünden denetim yapmasını istiyoruz. Bizim hakkımızı arayacak olan kim varsa göreve davet ediyoruz.” Dediler.

PİYASA BELİRLENDİ

Çamlı mahallesi kahvehanesinde çiftçilerle birlikte piyasa belirlemesine katılan Ezo Başkanı Rasim şahin, “ sizler birlik olmalısınız. Ürünlerinizin gerçek fiyatına satılması için güç birliği yapmalısınız. Çok zor şartlarda üretim yapıyorsunuz. Bizler sizlerin her zaman yanınızdayız. Bir isteğiniz varsa bizler elimizden geleni yaparız” dedi.

PUSULA İSTİYORUZ

Domates üreticileri ise sıkıntılarını dile getirerek “ bizler burada tüccarın eline ve vicdanına kalmışız. Ürünlerimizi alıyorlar ama ne kadar geldiğini, kaç para geldiğini, kaçtan sattığımız gösteren pusula vermiyorlar. Bizler ürünümüzün ne kadara gittiğini karımızı zararımızı bilmek istiyoruz. Tüccarlar malı satacak bize ondan sonra para verecekler. Böyle durumdan bizler şikayetçiyiz. Bizler pusulamızı istiyoruz” dediler.

Piyasa ise 2.5 TL. olarak belirlenmesinin ardından Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Çamlı Mahallesi’nde tarlada çalışan kadınları ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, tüm Erdemlili ve tüm emekçi kadınların 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününün kutlu olmasını diledi. Kadınlara birer gül takdim ederken aynı zamanda günün anısına çeşitli hediyeler verdi. Gerek çiftçi olsun gerekse diğer alanlarda  yapılan tüm işlerde kadınlarımız olmadan hiçbir şeyin olamayacağını ifade eden Şahin, ‘’Özellikle tarım sektöründe kadınlarımız en ön plandadır. Kadınlarımız tarım sektörünün lokomotifi ve vazgeçilmezidir.  Kadınlarımız özellikle pandemi döneminde evde yatmayıp üretime katkı sunmak üzere domates yetiştirip meyvelerini büyüttü. Tarlada yetiştirdiği mahsülü insanlarımızın sağlıklı kalmaları için tüketime sundu. Ellerine emeklerine sağlık. Tüm kadınlarımızın Dünya Kadın Çiftçi Günlerini kutluyorum’’ dedi. Çamlı Mahallesi Muhtarı Veysel Ünver de tüm kadınların dünya çiftçi kadınlar gününü kutladı. Çamlı Mahallesi çiftçi kadınları ise Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ve yönetimine bu nazik jestlerinden dolayı teşekkür etti.