Erdemli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erdemli Ziraat Odası > Haberler > ERDEMLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI DOMATES ÜRETİCİSİNİN SESİNE KULAK VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ

ERDEMLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI DOMATES ÜRETİCİSİNİN SESİNE KULAK VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ

Konu ile ilgili bilgi veren Oda Başkanı Rasim ŞAHİN Şunları söyledi;

 

          Dünyada ve ülkemizde Meydana gelen Covid-19 virüs pandemisi ekonomik olarak birçok sektörde olduğu gibi Tarım sektörünü’de Olumsuz etkilemiştir. Bu krizden dolayı birçok sektörde çeşitli önlem paketleri alınmasına karşın Tarım sektörüne yönelik herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. Bu durum ülkemiz çiftçilerini çok Yalnız hissetmelerine neden olmuştur. Çiftçilerimizin ürettiği ürünler para etmemektedir.

 

Erdemli İlçemizde 600-1400 rakımında sera ve açık alanda hasadı yapılmaktadır. Çiftçilerimizin arazileri kısıtlıdır. Ortalama arazi büyüklüğü 3-5 dekardır. Çiftçilerimiz bu alandan elde etmiş olduğu gelirle hayatlarını idame etmeye çalışmaktadırlar. Ancak yetmemektedir. Domatesin tarlada kilo fiyatı 50 – 60 krş’a kadar düştü. Çiftçi bu para ile hangi borcunu ödeyebilecektir.1dekardan elde edeceği ürün 6-8 Ton arasındadır.

 

Sorunumuz Yetiştirdiğimiz Domatesler Sofralık İhracat Domatesleridir.  Ancak İhracat olmadığından çöpe dökülmektedir. İlçemizde üretilen sofralık domatesler İhracata gitmediğinden 50-60 krş gibi düşük fiyatlara satılması, Çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin yüksek olması (Fide, Zirai İlaç Gübre, Elektrik, Sulama Suyu Paraları vs.) , Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredileri ödeyemez duruma düşmüştür.

 

Sonuç olarak isteğimiz Domateslerimizin ihracatının açılması, (Pazar hususunda Suudi Arabistan, Rusya, Irak vs.) Türk mallarına satış iznin verilmesi, Banka ve kooperatif borçlarının faizsiz ertelenmesini talep etmekteyiz.