Erdemli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erdemli Ziraat Odası > Haberler > Ezo'dan "Toprak Ve Yaprak Tahlili" Uyarısı

Ezo'dan "Toprak Ve Yaprak Tahlili" Uyarısı

MERSİN (AA) - Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin, çiftçilere toprak ve yaprak tahlili yaptırmaları uyarısında bulundu.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, toprak tahlili yaptırmakla hem çevrenin hem de ülkenin kazanacağını belirtti.

Toprak ve yaprak analizlerinin yaptırılmasıyla hem çevrenin ve hem de ülkenin kazanacağını belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Diktiğiniz bitkinin normal bir gelişme gösterebilmesi, istenilen verim ve kalitede ürün alınabilmesi için bitkinin her yıl topraktan kaldırdığı besin maddelerinin düzenli bir gübreleme ile toprağa tekrar verilmesi gerekir. Yapılan gübrelemelerden beklenilen sonuçların alınabilmesi için de gübrelemenin zamanında ve usulüne uygun olarak yapılması gerekir. Yetersiz yapılan bir gübreleme ile ürün miktarında istenen artış sağlanamazken, gereğinden fazla yapılan gübreleme ekonomik olmadığı gibi toprağın fiziksel, kimyasal yapısını bozar ve çevreyi kirletir. Gübrelemenin toprak ve yaprak analizlerine dayalı olarak yapılması ile bu olumsuzlukları en aza indirmemiz mümkün olmaktadır. Kışlık taban gübresi uygulaması yapmadan önce tahlilimizi yapmamız gerekir."

Toprak ve yaprak analizi ücretinin üçte birinin devlet tarafından doğrudan gelir olarak çiftçilere ödendiğine dikkati çeken Şahin, tahlil yaptırmak isteyen çiftçilere odanın teknik ekipleri tarafından yardımın yapıldığını ifade etti.