Erdemli Ziraat Odası > Haberler > LİMON FİYATLARI DÜŞTÜ ÜRETİCİ ENDİŞELİ

LİMON FİYATLARI DÜŞTÜ ÜRETİCİ ENDİŞELİ

Türkiye’nin limon deposu olarak bilinen Mersin’in Erdemli ilçesinde limon hasadının sonlarına yaklaşıldığı bu günlerde, limona olan talebin az olması nedeniyle limon fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Şuanda kilosu 3 TL. den satılan limon, düşük fiyat nedeniyle hem üreticisini hem de tüccarını endişelendiriyor.

Türkiye’nin limon ihtiyacının %65’inin karşılandığı Mersin’in Erdemli ilçesinde hasat sonrasında kasalara konularak dinlenmeye alınan limonlar fabrikalara getirilerek paketlenip tüketilmek üzere yurtiçi ve yurtdışı pazarlara gönderiliyor. Pandemi dolayısıyla ve işletmelerin bir çoğunun kapanması nedeniyle limona olan talebin azalması limon fiyatlarının da düşmesine neden oldu. Geçen yıl bu zamanlar dinlenme denilen limonun kilosu 6 TL. den alıcı bulurken bu yıl aynı zamanda limonun kilosu 3 TL. den satılıyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ilçede bulunan limon fabrikalarını gezerek üretici ve tüccarlardan bilgi aldı.

TALEP AZ FİYAT DÜŞÜK

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, “ ilçemizde limon hasadının son dönemlerine yaklaştığımız bu günlerde limon fiyatları hem üreticiyi hem de tüccarı memnun etmemektedir. Geçen yıl bu zamanlar dinlenme denilen limonların kilosu 6 TL. den alıcı bulurken şuanda limonun kilosu 3 TL. den zor alıcı buluyor. 3 TL. den satılan limonlar masrafını dahi kurtarmıyor. Limona olan talebin az olması nedeniyle fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Yurtdışına olan ihracatımızda da büyük azalma var. Ekonomi ve Ticaret Bakanlarımızdan ihracat konusunda bizlere destek vermesini ve daha çok ihracat yaparak ürünlerimizin değerlenmesini istiyoruz” dedi.

LİMON İHRACATI AZALDI

Erdemli’de Limon üreticisi ve aynı zamanda limon tüccarı olan Erdoğan Yaşar İse, “ Limona olan talep geçen yıla oranla %50 oranında azaldı. Şuanda hasat sonuna yaklaşıyoruz ve fabrikalarda dinlenme ve yatak limonlarının işlenmesine başladık. Geçen yıl bu zamanlar dinlenme ve yatak limonun kilosu 6 TL. den alıcı bulurken şimdi 3 TL. den zor satılıyor. Limon üreticileri ve tüccarlar olarak biz bu fiyatlardan hiç memnun değiliz. Şuanda Rusya, Ukrayna, Romanya gibi ülkelere limon ihracatımız var ama bu ülkeler daha önceki yıllar gibi fazla limon almaz oldular. Talep az olduğu için limon ihracatımızda geçen yıla oranla %50 oranında azaldı. Şu anki limon fiyatları maliyetini dahi kurtarmıyor. Hükümetimizden ihracat konusunda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz ve limonun gerçek değerinden satılmasını istiyoruz” dedi.