Erdemli Ziraat Odası > Haberler > LİMON VAR SIRKINTI YOK

LİMON VAR SIRKINTI YOK

Türkiye’nin Limon deposu olan Mersin’in Erdemli ilçesinde, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Ülkede limon sıkıntısı yaşanıyor diye limon ihracatına kısıtlamanın getirilmesine karşı olduklarını söyleyerek, Hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek şekilde limonun olduğunu belirtti.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, İlçede bulunan limon paketleme tesislerini ziyaret ederek, Limon hakkında üretici ve tüccarlardan bilgi aldı.

Şahin yaptığı açıklamada; “  Dünyayı saran Corona virüs salgını nedeniyle limon tüketimi artınca Limon fiyatlarında biraz oynamalar oldu. Şuanda Limonda hasadın sonuna geldik. Dalında 4-5 TL. den alınan limonlar büyük şehirlerde 15 TL. den satılıyor. Biz buna karşıyız. Limon fiyatları artınca hemen Limonda ihracata kısıtlamalar ve ihracata yasaklamalar geliyor.

İHRACAT KAPILARI KAPANMASIN

Türkiye’nin limon deposu olan Erdemli’de hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek kadar limonun mevcut olduğunu söyleyen Erdemli Ziraat Odası Başkanı RasimŞahin, “ Limonda sıkıntımız yok. Limon fiyatları artınca , limonun ihracat kapılarının kapanması üreticiler için handikap olur. Kimse endişelenmesin. Erdemli’de soğuk havada ve depolarda iç piyasaya ve ihracata yetecek kadar limonumuz mevcut. İlçemizde 10 adet limon paketleme fabrikalarımız var ve bu fabrikalar her gün çalışıyor. Eğer, ihracat kapıları kapanırsa üreticilerimiz ve tüccarlarımız perişan olur. Biz Limon ihracatının kapanmasını istemiyoruz. Kim ne kadar limon isterse gönderebiliriz. Yılda 450 Bin Ton Limonun üretildiği Erdemli’de halen yaklaşık olarak 250 Bin ton Limon muhafaza edilmektedir. Kimsenin endişelenmesini istemiyoruz” dedi.

LİMONUN KİLOSU 7 TL. YE MAL OLUYOR

Erdemli’de Limon üreticisi ve aynı zamanda Limon paketleme fabrikası sahibi Erdoğan Yaşar ise, “ Bu yıl limon üreticilerinin yüzü biraz olsun güldü. Şuanda dalında 4-5 TL. den alınan limonlar fabrikalara gelip işlendikten sonra 7 TL. mal ediliyor ve gönderiliyor. İlçemizde limon sıkıntısı yok. Hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek kadar limonlarımız var. Bizim isteğimiz İhracat kapılarının kapanmaması ve ihracata da limon göndermeliyiz. İhracata mal göndermezsek ülkemize döviz girdisi de yapamayız. Üreticilerimiz de sıkıntıya düşer. Üreticilerimiz ve bizlerin mağdur olmaması için yetkililerden ihracat kapılarını açmalarını istiyoruz. Yoksa limon fiyatları biranda düşer ve üretici perişan olur” dedi.