Erdemli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Erdemli Ziraat Odası > Haberler > RASİM ŞAHİN 14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

RASİM ŞAHİN 14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Erdemli’de, Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin olağan meclis toplantısında 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana,her yıl tüm dünyada 14 Mayıs’ın Dünya Çiftçiler Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlattı.

Erdemli’de, Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin olağan meclis toplantısında 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana,her yıl tüm dünyada 14 Mayıs’ın Dünya Çiftçiler Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlattı.

 Tarım önemi tartışılmaz bir sektördür ve modası geçmeyen tek sektördür.Çiftçilerimizin tek amacının üretmek,ürettiğini değerinde satabilmek olduğunu vurgulayan Başkan Şahin Çiftçilerimiz amaçlarına ulaşmak için gecesini gündüzüne katarak kar kış demeden güzel ülkemizin insanlarını doyuran ve milyarlarca dolarlık ihracat yapılmasına imkan sağlamak için çalışıyor

Ülkemizin ve tüm dünyanın içinde bulunduğu pandemi (koronavirüs) döneminde, dünya ve insanlık büyük bir panik ve korku içerisine düşmüştür. Bu dönemde bile hayatları pahasına üretime devam eden çiftçilerimizin önemi zirve yapmıştır. Çünkü insanlığın en büyük karşı karşıya kalacağı Ölüm tehlikesinden sonra açlık olmuştur.Bu tehlikeyi de çiftçilerimiz  üreterek  yok etmişlerdir.

Ancak bu özel günlerinde çiftçilerimiz buruk bir sevinç yaşamaktadırlar.Bütün çabalarına rağmen çiftçilerimiz gelecek kaygısı,üretimde küçülmeye hatta tamamen vazgeçme noktasına kadar gelmiştir.

        Özellikle bölgemizde Limon üreticileri büyük sıkıntı yaşamaktadır. Limon da en önemli konu ihracatın durdurulması ile Limon fiyatlarında yarı yarıya düşmesine sebep olmuş,Çiftçilerimiz bu süreçte ihracatın kapanmasıyla telafisi olmayan büyük borçların altına girmiştir.Ülke ihtiyacının üzerinde üretim yapılmasına rağmen bu konunun gündeme gelmesiyle ellerinde bulunan ürünler çürümeye başlamış ve zararına satış yapmak zorunda kalmaktadırlar.Ayrıca fiyatların çiftçilerimizin lehine olması açısından ihracat teşvikleri sezon öncesi yeterli miktarda açıklanmalı ve nakit olarak verilmelidir.

       Çiftçilerimize kambur olan diğer bir konuda sulama maliyetleridir. İlçemizde bulunan Sulama Birliğinin Çiftçilerimize uygulamış olduğu Sulama suyu bedelleri ve Sondajlardan istenen sulama suyu bedellerinin çok yüksek olduğu Diğer Mersin ilimiz de  bulunan Birliklerin uyguladığı tarifelerin iki ve üç katı olduğu, tüm çabalarımıza ve bilgilendirmemize rağmen Malesef Erdemli Çiftçisine  DSİ Tarafından sulama suyu ücretleri konusunda yardımcı olunmamıştır.      

Çiftçilerimizin Sulamada kullandığı  elektrik ücretleri de çok yüksektir. Tarımsal abonelerin kullandığı elektrikten alınan vergilerin acilen düşürülmesi gerekmektedir.

Bölgemizde neredeyse bu yıl afet yılı olarak damgasını  vurmuştur. Çiftçilerimizin üretim aşamasında bu afetlerin yaşanması büyük verim kayıplarına ve tesis maliyetlerine sebep olmuştur.Çiftçilerimizin yaraları bir an önce sarılmalıdır ayrıca tarsim sigortaları daha düşük primlerle düzenlenmelidir.

Girdi maliyetlerinin artması (ilaç,gübre,Tohum Fide vs.) çiftçilerimizin sattıkları ürünlerin başa baş gelmeye başlamıştır.Bu durumun ivedi bir şekilde ele alınması kontrollerin arttırılması ve planlanma yapılmalıdır.

Üretim planlaması yapılmalıdır ki yeterli ve istikrarlı gelir elde edelim. Ürünümüz tarlada kalmasın tüketicimizin ihtiyacı karşılansın ve en önemlisi aracı değil üreten kazansın.

Çiftçilerimiz, devlet desteği olmasına rağmen Sosyal Güvenlik aylık primlerini ödemekte zorlanıyorlar. SGK Bağ-kur primlerini ödeyemediklerinden Çiftçilik faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalmaktadırlar.

   Devlet bankaları çiftçilerimiz için adeta bir seferberlik ilan edip ucuz kredi teşvikleriyle üretime tekrardan yönlendirilmeye çalışmalıdır.

Devlet tarafından verilen gübre mazot desteklemeleri kayda değer bir şekilde arttırılmalıdır.

Çiftçilerimizden gelen bütün talep ve isteklerini sizlerle bu özel günde  paylaşmak istedim. Artık kaderine terk edilmiş bir çiftçi olmayacaktır.Cefakar ve bir o kadarda vefalı çiftçilerimizin yalnız olmadıklarını belirtek isterim.Bu yolda bütün zorlukları onlarla beraber aşacağız.

Bu özel ve kutlu günde eli nasır tutan bütün çiftçilerimizin, günlerini kutlar sağlıklı ve bereketli bir yıl geçirmelerini temenni ederim.”dedi.

Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin ise, “ çok güzel bir memlekette yaşıyoruz. Bin bir çeşit meyve ve sebze üretimi yapılan Erdemli’de yaşıyoruz. Çiftçimizin emeği heba olmamalı. İnşallah  kısa sürede sorunlar çözüme kavuşur. Bütün çiftçilerimizin gününü kutluyorum” dedi.